Personeel zorgsector loopt opnieuw tientallen euro’s mis

Gooi jij graag 109€ tot 175€ op straat? Nee? Wel, door een nieuwe maatregel van de federale overheid binnen het ‘paasakkoord’ zal het zorgpersoneel voortaan 2 maand langer moeten wachten op een indexering van het loon bij een overschrijding van de spilindex. Alweer een maatregel die onze sector minder aantrekkelijk maakt! Alweer een reden om zeker deel te nemen aan de staking op 22 mei a.s. om zo een signaal te geven naar de overheid dat er snel werkt moet gemaakt worden van een groot plan om onze zorgsector aantrekkelijker te maken de komende jaren.

Even wat meer duiding: het paasakkoord van de regering ‘De Wever I’ raakt aan de collectieve arbeidsovereenkomsten waarmee de indexering van de lonen in de zorg- en welzijnssector wordt bepaald. Waar men nu quasi meteen een effect ziet op het loonstrookje na het overschrijden van de spilindex, zal men daar nu – als besparingsmaatregel – twee maand vertraging op zetten. Meer dan 600.000 werknemers in onze sector zullen daardoor getroffen worden.

De studiedienst van ACV Puls berekende dat sommige werknemers in de ziekenhuissector door die vertraagde indexering al snel 109 tot 175 euro kunnen mislopen. En dat is dan nog niet met de onregelmatige prestaties bij gerekend. Ondanks de belofte dat men niet ging raken aan de indexering, neemt de regering nu dus toch maatregelen die ons gaan treffen qua verloning.

De partij Vooruit – die zich vaak profileert als dé partij van de zorgsector – zit trouwens ook in die federale regering en is dus op z’n minst deels verantwoordelijk voor het nemen van die maatregel. Minister Frank Vandenbroucke van Volksgezondheid geeft aan dat de werkgevers en werknemers maar onderling overeen moeten komen om hun sectorale CAO’s zélf aan te passen. Dit is echter niet realistisch aangezien we merken dat het op sectorniveau heel moeilijk blijkt om overeenkomsten af te sluiten.
We zijn van mening dat dit binnen de regering zélf moet opgelost worden (aan de basis van het probleem).

In de marge van dit probleem willen we nogmaals aankaarten dat dit slechts één element is, maar dat de problematiek veel groter is in onze sector. Dagelijks worden we geconfronteerd met medewerkers die onze sector verlaten én de instroom blijft een gigantisch probleem. Er dient daarom DRINGEND werk gemaakt te worden van een doordacht en ernstig plan om onze sector terug aantrekkelijk te maken door:

  • Meer personeel te voorzien om de werkdruk aan te pakken
  • Betere verloning te voorzien voor medewerkers
  • Betere vergoedingen voor onregelmatige prestaties te voorzien conform andere sectoren zoals politie, brandweer, …

Dit is de inzet van de nationale actie op 22 mei 2025 en de nationale betoging van de non-profit in Brussel die dag: “Maak werk van een deftig plan om eindelijk zorg te dragen voor de zorgsector”.