Op heel wat teamvergaderingen binnen het zorgdepartement werd al toelichting gegeven rondom een nieuwe nota die verscheen binnen onze organisatie: de nota ‘uitwisseling personeel’. Dit zorgt voor verhitte discussies onder collega’s en management.

Op de ondernemingsraad van december 2024 kwam deze nieuwe nota opnieuw ter sprake. Vanuit ACV Puls dringen we namelijk aan op een aantal fundamentele wijzigingen binnen die nota om het voor iedereen aanvaardbaar te maken. We lichten dit graag even toe via dit artikel:

In de oorspronkelijke nota staat vermeld dat een verpleegkundige vanop de eigen afdeling op een andere afdeling kan ingezet worden in kader van structurele tekorten. Die verpleegkundige dient dan een zorgzone over te nemen en vanuit het principe van geïntegreerde zorg alle taken op zich te nemen in het zorgproces (registratie KWS, toeren arts, uitvoeren orders, etc…) Bij problemen die zouden kunnen ontstaan op de oorspronkelijke afdeling is het niet voldoende duidelijk of die verpleegkundige al dan niet kan teruggeroepen worden.

Voor structurele tekorten op de werkvloer zijn er andere oplossingen. Als er dan toch moet uitgewisseld worden, hebben we vooral een probleem als vakbond met de manier waarop die uitwisseling wordt georganiseerd. Het lijkt ons niet logisch en bovendien ook niet patiëntveilig om te verwachten van uitgeleende verpleegkundigen om meteen de zorg van A tot Z over te nemen voor een volledige zorgzone. Als uitgeleende verpleegkundige ken je vaak de pathologie niet voldoende, weet je ook niet steeds waar alle materialen terug te vinden zijn, ben je niet vertrouwd met de procedures die gelden.

Vandaar dat we aandrongen in de ondernemingsraad om die nota te herzien en alvast volgende aanpassingen op te nemen:

  • Bij uitlening van verpleegkundigen wordt op de ontvangende verpleegeenheid een zorgzone samengevoegd tot een grotere zorgzone waarvoor 2 verpleegkundigen de verantwoordelijk opnemen. De ene verpleegkundige is eigen aan de verpleegeenheid, de andere is de uitgeleende verpleegkundige.
  • Bij aanvang van de uitlening krijgt de uitgeleende verpleegkundige een volledige overdracht over de patiënten die hij/zij gaat opvolgen.
  • De uitgeleende verpleegkundige werkt zoveel mogelijk vanuit het principe van geïntegreerde zorg, maar krijgt hulp en begeleiding van de collega die vast op die eenheid werkt. Op die manier kunnen situaties vermeden worden dat verkeerde beslissingen genomen worden in de zorg omwille van onvertrouwde situaties.
  • De twee verpleegkundigen die samen verantwoordelijk zijn voor de uitgebreide zorgzone staan constant in communicatie met elkaar om de zorg zo goed mogelijk te faciliteren.
  • De doktersronde wordt opgenomen door de verpleegkundige die vast op de eenheid werkt. Eventueel kan daar ook de tweede, uitgeleende verpleegkundige aan deelnemen. Het is geenszins de bedoeling dat de uitgeleende verpleegkundige die doktersronde alleen op zich neemt.
  • De registraties in de zorgmodule van het verpleegdossier worden bij voorkeur meteen ook door de uitgeleende verpleegkundige in de software (KWS, Metavision) ingevoerd. Indien de uitgeleende verpleegkundige dit niet zelfstandig kan omwille van onvertrouwdheid met het systeem, dan kan dit samen met de vaste medewerker uitgevoerd worden.
  • Indien de werkdruk op de oorspronkelijke verpleegeenheid dusdanig toegenomen is kan – in overleg met de zorgmanager – de uitgeleende verpleegkundige teruggeroepen worden op zijn of haar verpleegeenheid.

Als vakbond, zijn we er ons bewust van dat uitlenen van medewerkers richting een andere verpleegeenheid geen ideale situatie is. Toch zijn we van mening dat in bepaalde situaties collega’s van de ene dienst, een andere dienst moeten kunnen gaan ondersteunen.

UPDATE 07/01/2025:
Op de ondernemingsraad van december 2024 werd beslist dat de nota mag herzien worden door de syndicale partners. Vanuit ACV Puls zijn we dan ook volop aan het werk aan een aangepaste nota. Meer nieuws binnenkort hierover.