Ik staak, jij staakt, wij staken: magda of magdanie ?!
Staken, kan ik dat?
Het is een wettelijk recht voor iedere individuele werknemer om te staken. Er moet wel een lijst bestaan en mag niet zomaar. De staking moet georganiseerd zijn door een vakbond of werknemersorganisatie. Er moet ook een stakingsaanzegging zijn van minstens 7 dagen, tenzij er sprake is van misleiding of gevaarlijke – Er moet wel werkonderbreking zijn (staking) en geen andere representatieve werknemersorganisatie mag de staking afkeuren.

Ik ben niet aangesloten bij een vakbond.
Je hoeft geen lid te zijn van een vakbond om te kunnen deelnemen aan de staking. Je kan je aansluiten bij de actie door je aan te melden bij het stakingspiket op jouw werkplek. Je krijgt dan verdere instructies over hoe je kunt deelnemen aan de staking.
Wat als mijn werkgever mij vraagt om toch te komen werken?
Een werkgever mag je vragen om toch te komen werken tijdens de staking, maar hij/zij kan dit niet afdwingen. Het is jouw recht om deel te nemen aan de staking zonder sancties of gevolgen voor jouw arbeidscontract.
Kan ik inkomensverlies lijden?
Ja (tot max €… / 24u). Of in die dag vergoedingen, toeslag of uitkeringen ontvangen? Neen! De wet voorziet dat er geen loon wordt uitbetaald tijdens deelname aan een staking omdat er geen arbeidsprestaties worden geleverd. Wel voorziet het ACV Puls in een stakingsvergoeding voor leden die deelnemen aan erkende acties.
Wat als ik ziek ben op de dag van het eerste stakingsmoment?
Als je ziek bent op de dag van het eerste stakingsmoment en dit kan aantonen met bijvoorbeeld een doktersattest, dan val je onder dezelfde regeling als wanneer je ziek zou zijn tijdens werkdagen buiten deze actieperiode: ziekteverlof met gewaarborgd loon door werkgever gedurende eerste maand ziekteperiode.
Wat gebeurt er na afloop van deze actie?
Na afloop van deze actie zal ACV Puls evalueren wat we bereikt hebben met onze eisen en welke stappen we verder zullen ondernemen indien nodig. We blijven ons inzetten voor betere werkomstandigheden en rechten voor alle werknemers binnen onze sector!

En hoe zit dat dan in az groeninge?
Enkele dagen voor de effectieve stakingsdag worden alle medewerkers bevraagd door de leidinggevende. Deze bevraging dient neutraal te gebeuren! Een leidinggevende mag niemand onder dwang zetten om een bepaalde keuze te maken. Of je nu moet werken of niet, je moet sowieso bevraagd worden.
Werk je normaal gezien op de dag van staking, dan is de vraag die gesteld wordt: “Wens je al dan niet te staken die dag?” Met je niet werken op de dag van de staking, dan kan je niet staken en is de vraag die moet gesteld worden: “Ben je al dan niet bereidwillig om te komen werken die dag?”
Je hoeft ook helemaal geen rekening te houden met de organisatie op het werk om die keuze tussen staken of niet te maken. Na de bevraging is het aan het stakingscomité om de zorgorganisatie zo goed mogelijk te regelen op basis van beschikbaar personeel. En indien onvoldoende beschikbaarheid kan het stakingscomité ook opvorderingen bevelen.
Soms hoor je wel eens op de werkvloer van een leidinggevende: “Wij mogen niet staken als dienst omdat…” Klopt dus niet! Iedereen heeft het recht om al dan niet te staken. Dit moet een persoonlijke keuze zijn en geen opgedrongen keuze.
Na de bevraging zal het stakingscomité de organisatie in kaart brengen en aangeven waar en wie moet ingeschakeld worden. Daarna krijgt de leidinggevende de opdracht om mensen op te vorderen. Die opvordering dient te gebeuren via een officieel formulier en dit formulier dient ondertekende door leidinggevende en betrokken personeelslid terugbezorgd te worden aan de dienst HR vóór de stakingsdag. Krijg je te horen dat het formulier in je postvakje zal liggen op de dag van de staking, dan is dit uiteraard niet okee.
Hebben jullie nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze afgevaardigden ter plaatse.